A vitorlázórepülés a repülés legbiztonságosabb, legolcsóbb és talán elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a legszebb módja.
Ennek az oka, hogy a vitorlázórepülés motor nélküli repülés. Aerodinamikailag ideális alakú, könnyű szerkezetű, de szilárd építésű vitorlázó repülőgéppel végzett repülés, ahol csak a levegőbe jutáshoz szükséges valamilyen motoros berendezés, egy vontatógép vagy csörlő aggregátor, utána viszont már a természet energiáját és a tudását használja ki a pilóta.
Ez hazánkban jellemzően az úgynevezett termik, ami egy emelkedő légáramlat, amely a környező levegőhöz képest melegebb és így könnyebb levegő felemelkedésével jön létre. A feláramló meleg levegőben köröző repülőgép magasságot nyer, mely magasságot a termikek közötti siklások során hasznosítja. Így lehetősége van a vitorlázó repülőnek több száz kilométer megtételére, vagy több óra repülésre.
Első lépésként egy képzést kell elvégezni képző szervezetnél (pl. klubunkban), majd eredményes hatósági vizsgát követően pilóta jogosítványt kap a jelölt, mellyel teljes jogú résztvevője lesz a légi közlekedésnek (a folyamat minden szempontból hasonló a jogosítvány megszerzéséhez).   
Ezzel a sporttal az ember egy szerető "családot" is választ, mivel a klubtagok munkája szükséges ahhoz, hogy a pilóta a levegőbe kerüljőn.
Ha szeretnél bepillantást nyerni, milyen egy vitorlázó pilóta napja a szabad ég alatt, gyere el a Kisapostagi reptérre valamelyik szép napos hétvégén. Egy igazi , tartalmas kikapcsolódás, ahol minden más, mint a hétköznapokban. Vedd fel velünk a kapcsolatot és mi megmutatjuk neked a Földet egy másik nézőpontból.