Céljaink között szerepel minden ami a vitorlázó repüléshez, annak történelméhez kapcsolódik vagy megőrzésére irányul. Tevékenységünk egyik része a repülés történetét bemutató fotók, dokumentumok felkutatása, ezek gyűjtése, rendezése majd bemutatása, kiállítása. Erre egy online, közösségi alapon bővíthető archívumot hozunk létre, mely több ezer fotót, köztük dokumentumokat tartalmaz. Keresünk egyedi, vagy meghatározó jelentőségű vitorlázó repülőket, melyeket közösen felújítunk, majd üzembe helyezünk. Célunk gépparkunkat úgy gyarapítani, hogy az kiképzésre alkalmas legyen, lehetővé tegye a fokozatos fejlődést a modern repülőgépekre. Ennek mentén tevékenységünkbe szeretnénk bevonni a fiatal repülés iránt érdeklődőket, akik fokozatos tanulással egyedi elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert, és erősítik a közösséget. Ennek a célnak a megvalósításához pedig igyekszünk tevékenységünket minél szélesebb körben népszerűsíteni.

Vitorlázó repülés történelmének kutatása

A rendelkezésünkre álló dokumentum- és képi anyagok száma százezres nagyságrendű, melyet rendszerezünk, és fokozatosan osztunk meg az érdeklődőkkel, valamint kérjük segítségét a tartalom bővítéséhez.

Repülőgépek felújítása, építése

Célunk elsősorban a nagysikerű magyar vitorlázórepülők felújítása, esetenként részben vagy teljes újjáépítése és kiállítása. Ezek közé tartozik a Rotter Lajos által tervezett Nemere, vagy néhány Rubik Ernő által tervezett gép, mint a Vöcsök, a Pilis, vagy a Futár sorozat.

A magyar gépeken kívül érdeklődési körünkbe tartoznak külföldi, de korszakalkotónak bélyegzett vitorlázó repülőgépek, mint a Hol's Der Teufel, a Zögling vagy a Grunau Baby.

Oktatás, képzés

Tervezzük saját képzési szervezetünk létrehozását, mely egyedi gépparkkal és tematikával kívánja lehetővé tenni a sport iránti érdeklődés felkeltését a fiatal generáció számára. A folyamatosan növekvő gépparkunk lehetővé teszi a fokozatos, egyenletes gyakorlatszerzést és továbbhaladást a mai modern kompozit repülőgépek irányába. Nem titkoltan gépparkunkat tulnyomó részt old-timer repülőgépek alkotják, melynek oka nem csupán az ilyen gépek utáni irdeklődés, hanem mert úgy véljük, hogy a megfelelő, fokozatos gyakorlatszerzésre alkalmas repülőgép manapság csak ezek közt található. Ilyen repülőgépek a Schleicher féle Ka7, Ka8, Ka6 sorozat, valamint a Scheibe Bergfalke és Spatz sorozat. A gyakorló teljesítménygépeken túl lehetőség van továbblépni a hosszabb fesztávú Slingsby Skylark 4 által, vagy az egyedi fowler-lappal ellátott Antonov A-15 segítségével. A nagyteljesítményű gépeink közé tartozik a már oldtimer-nek számító Jantat 2b is.

Vitorlázó repülés népszerűsítése

Nemzetközi kapcsolat